Selecteer een pagina

WordPress: het populairste content management systeem van 2020

Haiko Peters

WordPress Specialist

Er zijn momenteel wereldwijd grofweg 178 miljoen actieve websites waarop een grote verscheidenheid aan technologieën wordt gebruikt, maar één technologie voert al jaren de lijst aan: WordPress. Het CMS van WordPress steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit.

29,3 miljoen WordPress websites

Van de 178 miljoen actieve websites draaien er ruim 29,3 miljoen op het content management systeem van WordPress. Dat betekent dat omgerekend 16% van alle websites die er op dit moment in de lucht zijn, gebaseerd zijn op het CMS.

Wanneer je kijkt naar de top 1 miljoen websites  – de websites met het meeste traffic op het internet  – wordt de impact van WordPress nog duidelijker: WordPress staat aan de basis van ruim 343.000 websites uit de toplijst, wat neerkomt op een marktaandeel van 34%. 

Kortom: 1 op de 3 van ’s werelds populairste websites draait op WordPress. 

WordPress: verreweg het populairste CMS

Er zijn ruim 52,4 miljoen websites op het wereldwijde web die ondersteund worden door een CMS. Naast WordPress wordt er veel gebruik gemaakt van hosted content management systemen als Wix, Squarespace en in Nederland ook steeds regelmatiger Jimdo.

In eigen beheer zijn CMS’en als Joomla en Drupal erg in trek, maar lang niet zo dominant als WordPress. Het marktaandeel van deze systemen is opgeteld namelijk 48% en dat betekent: 

WordPress heeft een marktaandeel van 52% in de markt van de Content Management Systemen.

Shoppen met WordPress

Ook in de wereld van de eCommerce scoort WordPress hoge ogen. Als we kijken naar de to 1 miljoen websites, dan zien we dat 38% daarvan gebruik maakt van webshop software – van de top 1 miljoen websites,  heeft ruim 381.000 een webshop.

De meest populaire shop-plugin van WordPress – WooCommerce – is lijstaanvoerder in dat segment: ruim 41.000 eCommerce websites hebben dit stukje eCommerce programmatuur als basis.

De grootste concurrent van WordPress / WooCommerce op dat gebied is Shopify, dat bijna 30.000 implementaties onder zijn hoede heeft.

Op straatlengte afstand staan op plek 3 en 4 Magento (11.000) en OpenCart (5.700). 

TIP: Wil je ook een goed scorende webshop? Stuur een appje of mail Studio Herc en laat jouw WordPress webshop professioneel inrichten.

WooCommerce meestgebruikte eCommerce software

Trekken we dat breder, naar het gehele internet, dan zien we 14,8 miljoen websites gebruik maken van een vorm van eCommerce. Van de websites met een ingericht eCommerce pakket heeft WooCommerce concurrentie van meerdere kanten, maar bezit het nog steeds ruim 25% van het marktaandeel. Er bestaan momenteel zo’n 1,8 miljoen WooCommerce shops, gevolgd door 1,2 miljoen Shopify winkels.

WordPress: de populairste keuze

WordPress is verreweg de populairste keuze onder de content management systemen op het internet. En dat is niet zonder reden, want sinds het uitbrengen van de eerste versie in 2001 is de community achter WordPress uitgegroeid tot één van de grootste open-source platforms ter wereld. 

Wat tot gevolg heeft gehad dat de ondersteuning, creatieve oplossingen in de vorm van plugins, thema’s en API-integraties er in een sneltreinvaart voor zorgden dat WordPress uitgroeide van een eenvoudig blog-systeem tot een robuust, all-round Content Management Systeem. 

Doordat WordPress de absolute marktleider is op het web, is het uiteraard ook steeds vaker doelwit van aanvallen van hackers, spammers en andere kwaadwillenden. Het is dan ook zeer belangrijk om je WordPress website te beveiligen tegen deze externe factoren.

Laat je jouw WordPress website liever waterdicht maken door een professional? Stuur dan een appje of mail naar Studio Herc.