Selecteer een pagina

Dit zijn de essentiële WordPress SEO tools van het moment

Haiko Peters

WordPress Specialist

Dat wordt vast weer zo’n dertien in een dozijn artikeltje waarin voor de honderdste keer Yoast, WP Super Cache en Smush worden aangedragen als beste plugins, toch? Nee joh, er zijn veel betere alternatieven op de markt. En de premium features zijn vaak nog gratis ook! In dit artikel vind je mijn favoriete WordPress SEO tools, waarme jouw WordPress website sneller en veiliger wordt, beter vindbaar is makkelijker te optimaliseren is.

Hoge Google PageSpeed scores met WordPress

Zodra je je website voor de eerste keer door de PageSpeed Insights van Google hebt gehaald, weet je meteen dat er nog een hoop werk te doen is om je website beter te laten scoren dan die van je concurrenten. De verbeterpunten die je van Google krijgt om je WordPress SEO te verbeteren, zijn echter vaak enorm technisch en vergen veel uitzoekwerk en tijd om juist in te richten. Tenzij je de juiste combinatie van WordPress optimalisatie plugins gebruikt. 

Driekwart van je technische optimalisatie is te realiseren binnen WordPress. De rest moet gebeuren op domein-, hosting- of configuratieniveau, maar daar staan we in dit artikel niet bij stil. We focussen ons op een pakket SEO tools voor WordPress waarmee jouw website snel laadt, veilig is, altijd beschikbaar is en inhoudelijk eenvoudig te optimaliseren is.

Een snelle WordPress website

De laadtijd van je WordPress pagina’s wordt bepaald door een aantal factoren: de hoeveelheid code en plaatjes, externe bronnen die worden aangeroepen (google analytics, webfonts, maps, etc) en de momenten waarop alle elementen worden ingeladen spelen een grote rol. 

Een aantal van die factoren kun je optimaliseren met plugins die zich focussen op het slim inladen van broncode (HTML), stijlcode (CSS), scripts (JavaScript) en plaatjes. Deze plugins zorgen er bijvoorbeeld voor dat je als het ware maar eenmaal een vraag aan je webserver hoeft te stellen voor alle broncode en stijlcode. Je webserver stuurt je dan een goed opgeborgen, slim ingepakte website als cadeautje terug, die daarna alleen nog uitgepakt hoeft te worden. 

In recordtempo groene cijfers bij Google Pagespeed Insights met WP Rocket.

Daarnaast is het slim om alleen hetgeen in te laden wat je daadwerkelijk direct in je beeld krijgt. Scripts en plaatjes die onder de zogeheten ‘vouw’ zitten, zou je daarom beter pas kunnen laten inladen als ze daadwerkelijk in beeld komen. Technieken als lazyloading (plaatjes) en deferring (scripts) zijn daarbij van grote invloed op hogere snelheden en lagere laadtijden van pagina’s.

De technieken die hierachter zitten, zijn voornamelijk caching, minimizing en compressie. Een goede WordPress optimalisatie plugin bundelt die technieken en zorgt dat ze naadloos op elkaar aansluiten.

De eerste plugins die deze technieken op een bovengemiddeld goede wijze bundelden, waren WP Super Cache en W3 Total Cache, maar inmiddels zijn deze twee giganten ingehaald door de concurrentie, want wat mij betreft is er maar één plugin die momenteel zorgt voor substantiële verbeteringen in snelheid van een WordPress website en dat is WP Rocket. Met deze betaalde optimalisatieplugin schiet jouw WordPress website in no-time naar de groene cijfers in de PageSpeed scores. En dat kost je nog geen 5 tientjes per jaar.

Met deze plugins is optimaliseren een eitje. Wil je je website liever professioneel laten optimaliseren? Stuur me dan een appje of mail.

WordPress plaatjes slim inladen

Meldingen als Efficiently encode images en Serve images in next-gen formats zijn veel voorkomende meldingen bij een Pagespeed Insights audit. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Niemand worstelt zich graag heen door een website die bestaat uit eindeloze lappen tekst, maar tegelijkertijd raken we ook ons geduld kwijt als we moeten wachten op het inladen van mooi grafisch materiaal als plaatjes. Niet alle plaatjes hoeven echter meteen ingeladen te worden, want ze zijn immers ook niet allemaal direct zichtbaar.

Niet alle plaatjes hoeven echter meteen ingeladen te worden, want ze zijn immers ook niet allemaal direct zichtbaar. Bovendien zou het zonde zijn om een foto van vele megabytes en megapixels in te laden op apparaten waar het scherm maar een kwart van de ingeladen resolutie kan weergeven.

Om precies die problemen aan te pakken, zijn er technieken ontwikkeld die het mogelijk maken om snel, slim en op de juiste momenten plaatjes in te laden doormiddel van onder meer media queries,  lazyloading en webp conversie. Al deze prachtige technieken zijn gebundeld in plugins als Smush, maar geen enkele plugin doet het zo fantastisch, is zo veelzijdig en is zo eenvoudig te configureren als Imagify

De eerste 25mb krijg je gratis van imagify. Heb je meer plaatjes te optimaliseren, dan kun je voor 5 dollar per maand upgraden naar 1 gigabyte aan grafisch materiaal. Imagify werkt perfect samen met de eerder genoemde WP Rocket WordPress optimalisatietools.

Jouw WordPress website op de eerste pagina van Google

Voor 89 euro per jaar helpt de Yoast plugin – de marktleider in de WordPress SEO – je aan een inhoudelijke toolset waarmee je relatief eenvoudig beter kunt gaan scoren  in Google met je WordPress website, maar waarom zou je die negen tientjes uitgeven als je bijna al die premium features gewoon voor niks krijg in een WordPress SEO plugin die doet wat Yoast doet, maar dan beter?

Precies dat is waarom ik mijn klanten aanraad om over te stappen naar Rank Math. Deze plugin biedt net als Yoast een visuele manier (de bekende kleuren van de stoplichten) ter indicatie van de mate waarin jouw WordPress pagina scoort op de door jou geselecteerde kernwoorden, maar daar bovenop geeft Rank Math jouw WordPress website ook nog eens gratis tools als xml schema’s (artikelen, recepten, producten, etc), rich snippets, een redirect en 404 manager en een focus op lokale SEO. Tel uit je winst!

De uitgebreide gratis Rank Math features 

WordPress website altijd beveiligd en online

Bij veel bezoekers is het vertrouwen in jou en je WordPress website meteen weg zodra er geen slotje in de adresbalk staat. Of erger nog: als je website (tijdelijk) uit de lucht is. Die riciso’s dien je dan ook te minimaliseren en dat kan binnen 5 minuten.

Doe jezelf, je klanten en de bezoekers van je website een lol en bespaar niet op de kosten van hosting van je WordPress website. ‘Goedkoop is duurkoop’ geldt ook in dit geval.

Nadat je je WordPress website ondergebracht hebt bij een degelijke hostingpartij, doe je er goed aan om serieus te kijken naar beveiliging van de verbinding van en naar je website. Bij veel hostingpartijen krijg je gratis een zogenaamd SSL certificaat bij je domeinnaam geleverd, wat voor het mooie slotje in de adresbalk zorgt. Maak daar gebruik van en richt het goed in. Een plugin als ‘really simple SSL’ kan daar in bijdragen, maar dat is pas het begin.

Een versleutelde verbinding geeft je een streepje voor op je concurrentie, maar dan moet je website natuurlijk wel te bezoeken zijn. Wanneer je website uit de lucht is – iets wat iedereen wel eens zal overkomen tijdens het aanpassen van pagina’s, veranderen van instellingen of updaten van WordPress – houdt je complete website ineens tijdelijk op met bestaan. 

Dat kan lang onopgemerkt blijven, zeker als je je niet dagelijks bezig houdt met je website. Het is daarom aan te raden om deze last niet op jou, je webserver of hostingpartij te laten rusten, maar over te dragen aan een partij die daar in gespecialiseerd is.

Er zijn tig van dit soort ‘content delivery networks’ (CDN) actief en allemaal hebben ze hun unieke voor- en nadelen. Mijn persoonlijke favoriet is Cloudflare, waar je gratis gebruik kunt maken van alle eerder genoemde features. Daar bovenop is het CDN van Cloudflare eenvoudig in te pluggen op de optimalisatietools van WP Rocket, waardoor je WordPress website veel sneller en slimmer geladen wordt.

Wil je jouw website door een WordPress specialist laten optimaliseren? Regel het via een appje of mail.

De optimale WordPress website 

Tel je al deze tips en tools bij elkaar op, dan ben je voor onder de 100 euro per jaar volledig geoptimaliseerd en hoef je je alleen nog maar te focussen op de inhoud van je website. 

Wanneer je WP Rocket bundelt met Imagify, Rank Math en een CDN als Cloudflare, zul je zien dat je in no-time hoge Google Pagespeed Insights scores haalt en meer leads scoort via zoekmachines dan je concurrentie. 

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met deze fantastische WordPress optimalisatie tools!

Ik ontvang geen cent voor het promoten van de producten en diensten in dit artikel. De tools die ik noem, zijn oprecht de tools die ik zelf inzet voor mijn klanten en die ik iedereen aanraad om te gaan gebruiken om zijn of haar WordPress website naar pagina 1 op Google te helpen.

WordPress hulp nodig?

Stel jouw vraag aan Studio Herc en krijg een professioneel advies.