Selecteer een pagina

Jouw WordPress website lanceren: vijf belangrijke tips

Haiko Peters

WordPress Specialist

Eindelijk is het zover: je WordPress website is af en de hele wereld kan hem eindelijk zien. Of toch niet? Heb je eigenlijk wel overal aangedacht? In dit artikel vind je vijf dingen die absoluut niet moet vergeten bij de lancering van je WordPress website.

1. Laat je WordPress site indexeren

Zoekmachines zijn erg goed in het vinden van jouw website, maar mogen ze eigenlijk wel een kijkje nemen op jouw website?

Check jouw WP-Admin om te zien of zoekmachines als Google toestemming hebben om jouw website te crawlen. Dat doe je door te navigeren op:

Instellingen > Lezen > Zoekmachine zichtbaarheid

Haal het vinkje weg en je zorgt ervoor dat zoekmachines mogen rondneuzen in jouw WordPress website. Zie hieronder hoe dat eruit ziet.

2. Zorg dat je content vindbaar is

De meeste WordPress gebruikers zijn wel bekend met  veelgebruikte SEO-plugins zoals die van Yoast en All In One SEO Pack. Deze plugins verzorgen het leeuwendeel van de technische kant van je vindbaarheid, maar kunnen er ook voor zorgen dat je pagina’s en posts niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Bij de Yoast (de meestgebruikte) plugin vind je die optie op iedere pagina en bericht onderaan het scherm bij geavanceerd.

TIP: Yoast is een fijne plugin, maar Rank Math biedt alles wat Yoast biedt, plus nog veel meer premium features waar je bij Yoast voor moet betalen!

3. Controleer je SSL / https

SSL is een essentieel onderdeel van een goede website anno 2020. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat al je content, plaatjes, scripts en (stijl)code over https wordt ingeladen en dat je bezoekers niet worden afgeschrikt met een ‘deze website is niet veilig’-melding in hun browser. 

Vraag dus altijd een SSL certificaat aan voor je domeinnaam, zorg dat deze correct is geïnstalleerd en laat jouw website alleen over https benaderen. Krijg je nog steeds meldingen dat je website onveilig is? Fix dat groene slotje in je browser dan met een plugin als Really Simple SSL of SSL Insecure Content Fixer.

TIP: Loop je vast met inrichten van je SSL? Laat het fixen door Studio Herc. Zo geregeld via de app of mail.

4. Maak je website openbaar

Wanneer je een WordPress website aan het maken bent, zet je die vaak in onderhoudsmodus of installeer je een Coming Soon plugin waarmee alleen jij de website kunt zien als je bent ingelogd. Anonieme bezoekers kunnen dan nog niet kijken wat je achter de schermen aan het maken bent. En zoekmachines ook niet.

Wie net uit de ontwikkel- of schrijfmodus rolt en zijn website live wil zetten, vergeet vaak dat de gehele websiteop dat moment nog onzichtbaar  is voor de buitenwereld. 

Check dus altijd of jouw website openbaar is en schakel de ‘under construction’-modus uit. Hieronder zie je hoe je dat doet in de veelgebruikte plugin van SeedProd.

SeedProd > Settings > General > Disabled

TIP: Wil je je WordPress website openbaar maken, maar geen WordPress spam ontvangen? Check hier onze tips om te zorgen dat je WordPress website geen spam krijgt.

5. Optimaliseer je website

Niemand wil 10 seconden wachten tot een website geladen is. Sterker nog:  laadt een website niet binnen 3 seconden, dan is meer dan de helft van de bezoekers al afgehaakt. Zeker als men op mobiel je website bezoekt. 

Het is dan ook zaak om je website snel te laten inladen en goed te letten op minimaal gebruik van plaatjes, scripts en andere vertragende zaken als stijlcode.

Dit doe je door ongebruikte plugins te verwijderen, kritisch te zijn op de zaken die door je WordPress thema worden ingeladen en de nodige technische trucjes toe te passen.

Compressie en caching van je pagina’s helpt je vaak al naar een oranje pagespeed score, maar het liefst wil je natuurlijk groene cijfers. Je kunt al snel richting de 80 punten gaan door slim om te gaan met minification van javascript en stijlcode en de juiste formaten (zowel bestandsgrootte als -type) te gebruiken voor plaatjes.

Is je website dan nog niet vooruit te branden en blijf je slecht scoren in de gtmetrix of pagespeed tests? Overweeg dan om een link te leggen met een gerenommeerd Content Delivery Network als Cloudflare, zodat jouw website altijd vlug uit de startblokken is.

TIP: Geen idee waar je moet beginnen met optimaliseren? Stuur een appje of mail Studio Herc en laat jouw WordPress website professioneel optimaliseren.

WordPress hulp nodig?

Stel jouw vraag aan Studio Herc en krijg een professioneel advies.